De ondergrond in kaart

Drukte in de ondergrond wordt een steeds belangrijker onderwerp binnen gemeentes. De ondergrond wordt namelijk steeds voller door de toename aan leidingen die aangelegd worden. Het is daarom van belang dat beleidsmedewerkers een goed overzicht houden van alles wat zich in de ondergrond bevind. De ondergrond monitor, ontwikkeld voor gemeente Alkmaar, biedt dit overzicht.

Uitdaging

Data staat niet centraal

Beleidsmedewerkers van de ondergrond beoordelen projectplannen gerelateerd aan onder andere nieuwbouw en gebiedsontwikkeling. Voor deze beoordeling worden verschillende databronnen gebruikt, zoals de ligging van het elektriciteitsnet, riolering, boomwortels en ondergrondse containers. Maar ook over de bodemsamenstelling en eventuele uitgevoerde bodemonderzoeken. Al deze databronnen staan op dit moment niet centraal in een omgeving. Dit zorgt ervoor dat beleidsmedewerkers tijd verliezen in het samenbrengen van de data. Ook kunnen de verschillende databronnen niet eenvoudig met elkaar vergeleken worden voor een verrijkend inzicht. Daarnaast is het niet mogelijk om in de online omgevingen situaties in te tekenen en/of te selectie te maken.

Werkwijze

Data in orde maken

Als eerste is in overleg met de beleidsmedewerker ondergrond in kaart gebracht welke databronnen er op dit moment gebruikt worden. Vervolgens zijn deze databronnen ontsloten vanuit externe bronnen en aangeleverd vanuit de gemeente. Ten tweede, is er een lijst opgesteld van aanvullende tools die de beleidsmedewerkers kan ondersteunen in de werkzaamheden. Dit omvat onder andere, een opmeet-, inteken-, export- en selectietool.

Oplossing

Verzameling in webapp

De verschillende databronnen en de tools zijn samen gebracht in één webapp. In deze webapp kan de beleidsmedewerker verschillende kaartlagen eenvoudig visualiseren. Ook kunnen kaartlagen over elkaar gelegd worden voor eventuele aanvullende analyses. Daarnaast heeft de beleidsmedewerker de beschikking over verschillende tools.

Resultaat

Eindproduct webapp

Het resultaat is een tijdbesparende webapp, omdat de medewerker niet langer data uit verschillende databronnen hoeft te verzamelen. Daarnaast leidt het combineren van verschillende lagen tot een verbeterd inzicht van de omgeving. Tot slot heeft de beleidsmedewerker direct toegang tot verschillende tools, bijvoorbeeld voor het maken van selecties en om gebieden op te meten.

Vragen?

Wouter Huijzendveld

Neem vrijblijvend contact op met Wouter Huijzendveld om te verkennen wat een smart city digital twin oplossing voor jouw organisatie kan betekenen. Wij laten graag een demo zien.

Telefoon: 06 10 39 59 35

E-mail: wouter.huijzendveld@kbenp.nl