Parkeerdrukte in beeld

Iedereen wil dicht bij huis kunnen parkeren, maar een plek vinden is niet altijd makkelijk. Extra parkeerplekken creëren is niet altijd de oplossing, vaak zijn er wel plekken maar is het voor de inwoner niet duidelijk waar deze zijn. Dat leidt tot vragen en extra werk voor de afdeling verkeer. 

Werkwijze

Data in een centrale omgeving

Als onderdeel van het programma Digital Twin om diverse gebiedsontwikkelingen te stimuleren, werken de gemeente Alkmaar en Analyze samen aan een beter en slimmer Alkmaar. Door middel van scanauto’s wordt er per straat gemeten hoeveel parkeerplekken er zijn en hoeveel auto’s geparkeerd staan. Deze data ontsluiten wij naar een centrale omgeving zodat het gebruikt kan worden in een interactieve kaart. Verkeerskundigen kunnen hier zelf gebieden in intekenen en zo een overzicht krijgen van het aantal parkeerplaatsen en de bezettingsgraad. 

Oplossing

Interactieve kaart

Samen met de Gemeente Alkmaar hebben wij een digitale kaart van Alkmaar gemaakt waarin wordt aangegeven hoeveel parkeerplekken er zijn en hoeveel daarvan er daadwerkelijk gebruikt worden. Dit is gebaseerd op historische data, waarin er één tot drie datapunten per locatie met een interval van ca. 1 jaar wordt berekend. Scanauto’s nemen camerabeelden op per straat en tellen hierop de parkeervakken en auto’s, of berekenen het aantal parkeerplekken langs de weg.

De parkeerdata wordt gekoppeld aan een ruimtelijke locatie zodat we het kunnen weergeven op een kaart. Met de interactieve kaart kan een verkeerskundige vervolgens overzichten maken per straat, sectie of zelfgetekend gebied. Verkeerskundigen kunnen zo snel zien waar er in jouw buurt nog plekken zijn en hoeveel. 

Resultaat

Parkeermonitor

Met de parkeermonitor kunnen de verkeerskundigen van Alkmaar makkelijk en snel zien waar parkeerplaatsen beschikbaar zijn en op welke momenten het druk is (berekend met eerdere data). Inwonersvragen kunnen sneller beantwoord worden wat zorgt voor een actieve betrokkenheid. En Alkmaar is nóg meer datagedreven geworden, projectleiders zijn in staat om data gedreven beslissingen te nemen die bijdragen aan de realisatie van maatschappelijke opgaven. 

Vragen?

Wouter Huijzendveld

Neem vrijblijvend contact op met Wouter Huijzendveld om te verkennen wat een smart city digital twin oplossing voor jouw organisatie kan betekenen. Wij laten graag een demo zien.

Telefoon: 06 10 39 59 35

E-mail: wouter.huijzendveld@kbenp.nl