Geluidsoverlast melding
Geluidsoverlast melding

Gebiedsmonitor Alkmaar

Gemeenten maken dagelijks observaties met betrekking tot de openbare ruimte, van afval tot (geluids)overlast en veiligheid. Voor de gemeente Alkmaar brachten we deze meldingen samen in een monitor waarin ze gelijktijdig inzichtelijk worden gemaakt en geanalyseerd. Zo wordt de gemeente in staat gesteld datagedreven en proactief te handelen om het aantal meldingen omlaag te brengen en de leefbaarheid binnen de gemeente te vergroten.

Uitdaging

Weinig overzicht in data

Het betreft vertrouwelijke informatie met een geografisch component. Deze werd als geheugensteun bijgehouden op een grote fysieke kaart, maar zonder inhoud om de privacy te waarborgen. Hierdoor was het lastig om locaties terug te vinden en een duidelijk overzicht te creëren. Verdere analyse van deze waardevolle data was niet mogelijk en er kon dus geen datagedreven beleid worden opgesteld.

Werkwijze

Doorzoekbare data

Samen met gebiedsregisseurs van de gemeente Alkmaar is in kaart gebracht wat de huidige werkwijze is en hoe deze kan worden gedigitaliseerd. Dankzij digitalisering is de mogelijkheid ontstaan om meer informatie toe te voegen. Door het koppelen van thema’s aan meldingen en het plaatsen van de locatie op de digitale kaart, kan er een uitgebreide database worden opgebouwd. Deze data is makkelijk doorzoekbaar en dient als basis voor verdere analyses. Aan de hand van wensen van de gebiedsregisseurs zijn er verschillende analysemogelijkheden toegevoegd, die kunnen worden ingezien in een eigen monitor.

Gebiedsmonitor Alkmaar
Gebiedsmonitor Alkmaar

Resultaat

Leefbaarheid binnen gemeente vergroten

Het resultaat is een monitor die de gebiedsregisseurs kunnen gebruiken om observaties in te voeren, overzicht te krijgen en te analyseren. Zo gaat waardevolle data niet verloren, maar kan deze juist worden gebruikt om datagedreven beleid op te stellen. Zo kan de gemeente proactief handelen om het aantal meldingen omlaag te brengen en de leefbaarheid binnen de gemeente te vergroten.

Vragen?

Wouter Huijzendveld

Neem vrijblijvend contact op met Wouter Huijzendveld om te verkennen wat een smart city digital twin oplossing voor jouw organisatie kan betekenen. Wij laten graag een demo zien.

Telefoon: 06 10 39 59 35

E-mail: wouter.huijzendveld@kbenp.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie