Luchtkwaliteit_scholen
Afbeelding van GoFlow-technology

Optimaal klimaat in school door GoFlow

Het optimale klimaat bieden aan scholieren, dat is waar GoFlow-Technology zich mee bezig houdt. Door middel van verticale ventilatie en sensoren die de luchtkwaliteit meten, garanderen zij een optimaal klimaat binnen klaslokalen. De ventilatiestand kan handmatig worden aangepast door middel van een scherm, maar dit is niet optimaal.

 

Uitdaging

Te hoog energieverbruik en slechte luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit op de Herenwegschool in Wassenaar was niet optimaal. Als het ventilatiesysteem te hoog stond, verbruikte het systeem teveel energie en maakte het veel geluid, en als het te laag stond dan ging de luchtkwaliteit omlaag. De luchtkwaliteit en temperatuur waren lastig te monitoren.

climate meter
GoFlow binnenklimaat op school
Afbeelding van GoFlow-Technology

Werkwijze

Automatisch beste ventilatiestand door Machine Learning & GoFlow

GoFlow-Technology werd ingezet als middel en aan ons werd gevraagd om een zelflerend systeem te maken om het optimale klimaat te bepalen, zodat de luchtkwaliteit altijd optimaal is binnen de klaslokalen. Door middel van Reinforcement Learning, een Machine Learning techniek, moet het systeem automatisch de beste ventilatiestand kiezen.

Over GoFlow-Technology

GoFlow plaatst een slimme vloer, systeemplafond en luchtbehandelingskast in de ruimte. Schone lucht wordt onder de vloer ingeblazen en boven het plafond afgevoerd. Klimaatsensoren monitoren de CO2, temperatuur, fijnstof, vluchtige organische stoffen en luchtvochtigheid.

Luchtkwaliteit op scholen
Afbeelding van GoFlow-Technology

Simulatieomgeving

Dit zelflerend systeem hebben wij opgebouwd door een simulatieomgeving te creëren waar dit model zichzelf heeft aangeleerd om het optimale klimaat te bepalen. Na 25 miljoen stappen in deze simulatieomgeving heeft het model zichzelf aangeleerd wat de beste ventilatiestand is in een bepaald scenario, waardoor de luchtkwaliteit altijd optimaal is tegen minimaal energieverbruik.

Oplossing

Een geautomatiseerd systeem in de klaslokalen

Het bewezen systeem hebben wij vervolgens overgezet van de simulatieomgeving naar een real-life setting in de klaslokalen van de Herenwegschool in Wassenaar, waar de lokalen zowel fris (gezond) als op de gewenste temperatuur zijn. Binnen de ventilatiekasten en in het lokaal zelf staan sensoren (zoals de Airteq) die constant de temperatuur en de luchtkwaliteit meten. Wat wij hebben ontwikkeld is een systeem wat op basis van deze sensorwaarden de kast bestuurt om deze waarden te optimaliseren.

AirTeq luchtkwaliteit sensor
AirTeq luchtkwaliteit sensor
optimaal klimaat in school

Resultaat

Een optimaal binnenklimaat

  • Een geautomatiseerd en betrouwbaar klimaatsysteem dat de meest optimale luchtkwaliteit in de binnenruimten monitort en instelt.
  • Minstens 75% energiebesparing door het klimaatsysteem van Goflow in vergelijking met vergelijkbare systemen. De energiekosten gingen omlaag.
  • De leerlingen worden (in een Goflow-klaslokaal) 97% minder aan aerosolen blootgesteld (aangetoond vanuit TNO-onderzoek). Een gezond binnenklimaat leidt tot betere leerprestaties en een lager ziekteverzuim.

Vragen?

Wouter Huijzendveld

Neem vrijblijvend contact op met Wouter Huijzendveld om te verkennen wat een smart city digital twin oplossing voor jouw organisatie kan betekenen. Wij laten graag een demo zien.

Telefoon: 06 10 39 59 35

E-mail: wouter.huijzendveld@kbenp.nl

Overzichtspagina van alle ontworpen producten op het gebied van mobiliteit