Er komt steeds meer data beschikbaar. Deze data kan succesvol worden ingezet voor het realiseren van maatschappelijke opgaven. Het Digitale Tweeling Platform biedt gemeenten op één platform meerdere concrete oplossingen (use-cases) voor deze vragen.
Verbeter de kwaliteit van leven in de stad
Verbeter de kwaliteit van leven door intelligent om te gaan met data. Luchtkwaliteit, geluidbelasting, wegennetwerk, leefomgeving en hittestress: allemaal factoren die invloed hebben op de leefbaarheid.
Onveilige verkeerssituaties verminderen
Door slim gebruik van data en technologie worden ‘bijna ongelukken’ inzichtelijk gemaakt en worden deze locaties in 3D gevisualiseerd. Zo kunnen gemeenten preventief maatregelen nemen om de verkeersveiligheid te verbeteren.
Ruimte in de ondergrond inzichtelijk
De ondergrond wordt steeds voller, met bijvoorbeeld internetkabels en containers. Het is daarom belangrijk dat beleidsmedewerkers overzicht houden van wat zich in de ondergrond bevindt. Het Platform brengt alle databronnen samen in één omgeving waardoor deze met elkaar kunnen worden vergeleken en uitlegbaar worden gemaakt voor een breed publiek.
Participatie van inwoners bevorderen
De participatiemonitor betrekt inwoners bij ontwikkelingen in de gemeente. Via de monitor kunnen inwoners heel gericht hun wensen voor specifieke locaties achterlaten. Inwoners kunnen ook elkaars wensen op de kaart bekijken. Zo ontstaat er een betere samenwerking tussen gemeente en inwoners.
Transparantie en inzicht voor inwoner en bestuur
Deel van het Platform is een publieke Digitale Tweeling. Zo biedt het Platform een gedeelde ontmoetingsplek voor data-onderbouwde gesprekken met inwoners, bedrijven en andere belanghebbenden binnen de gemeente.
Concrete oplossingen in gebruik bij gemeenten
Analyze heeft ons geholpen bij het verminderen van Onveilige Verkeerssituaties.
JANE DOE
Programmamanager Gemeente Alkmaar
VNG Realisatie kijkt met genoegen naar de samenwerkingen rond de ontwikkeling en het gebruik van digitale tweelingen binnen de gemeenten. Die samenwerkingen tussen markt en overheid moeten open zijn, zodat kennis, code en services gedeeld kunnen worden. Het Digitale Tweeling Platform pakt hier haar rol en dat is waardevol.
Neem contact op voor een live demo
Het Platform heeft als doel om iedere gemeente in Nederland een eigen digitale tweeling te bieden op één publik, landelijk platform, dat kan worden doorontwikkeld op basis van eigen opgaven, wensen en behoeften.
Geïnteresseerd in wat het Digitale Tweeling Platform voor jouw gemeente kan betekenen?